• Fotosöndag tema: Stillhet

  No Comments.

  Before the tourists invasion

  Denna vecka är det stillhet som är temat för Fotosöndag. Måste säga att det har varit skönt med lite stilla tankar när veckan för övrigt har varit allt annat än stilla. Det finns så mycket som kan förmedla stillhet. Speglingar i vatten, ett tomt torg, en tom gata, T-centralen i rusning med ett ND-filter eller varför inte ett sovande barn.

  Denna vecka har jag inte tänkt så mycket på vilken bild jag ville fotografera. Jag tog bilen ut på en sväng och sökte efter bra locations att fotografera på. Jag håller fortfarande på att lära känna min nya hembygd. Jag hade bestämt vilken väg jag skulle åka på och jag visste att det fanns en strand som jag vill gå ner till. Hade inte varit på just denna strand innan. Men jag ville helt enkelt se lite vad jag hittade för motiv, självklart med temat i sinnet.

  När jag kom till stranden så hörde jag att det lektes, jag hörde barn och jag hörde mopeder. Det visade sig endast vara en moped och ett barn. De hörde ihop och jag hade sådan tur att de åkte precis när jag kom. Men när jag klev ut på strandens sand så var stranden helt öde. Det är en riktigt härlig känsla i kroppen att vara helt själv på en sandstrand. Blev riktigt glad över att de hade röjt bort tången som spolats upp under vintern och på så sätt förberett stranden för sommaren. Jag tog flera olika motiv och tänkte faktiskt inte först på det tomma stranden som motiv innan jag hade gått hela stranden åt det ena hållet och var tillbaka igen. Jag fotograferade några utemöbler som var glömda i vassen, jag fotograferade några båtar som såg övergivna ut. Innan det slog mig, jag kan fotografera stranden till temat.

  Jag valde att fotografera i motljus även fast jag var lite orolig för att det skulle kunna bli utbränt. Men dels så ville jag ha solens strålar som reflekteras i vattnet och så finns det en lite by åt det andra hållet som jag inte ville ha med på bilden. Jag var ute efter att ha skogen som ligger längs stranden och vattnet hela kustremsan som en fin ram och färgklick i bilden. Jag ville dessutom hur kostligt det än låter ha med vattenrännan eller vad jag ska kalla det i framkant av bilden. Tyckte den skulle bryta av lite och göra bilden mer intressant än en helt slät och fin strand. Jag tog i och för sig bilder utan den med. Jag funderade rätt länge på hur jag skulle var jag ville att trädtopparna skulle starta på bilden. Tog lite olika varianter när de gick hela vägen upp och även att de låg längre ner i blid men jag tyckte att det blev bäst att ha en lite bit av himmelen över trädtopparna i bilden.

  När det kommer till skoavtrycket precis i framkant så såg jag inte det när jag tog bilden. Det kan vara mitt men det kan också vara från någon annan. Funderade ett tag på om jag skulle ta bort det från bilden men kom fram till att det blir mer verkligt om det är kvar. Även om jag inser att bilden säkert hade varit vackrare utan det men jag ville ha lite drama och spår av rörelse i bilden eftersom det inte händer så mycket för övrigt. Jag ville dessutom inte ha en vykortsbild som det mer hade kunnat bli om jag undvikt att ha med skoavtrycket och vattenrännan.

  Bilden är tagen med min Nikon D7100 och jag hade mitt 18-200 mm objektiv. Jag valde att inte zooma något alls så zoomen ligger på 18 mm. Bländare: F/9,0, slutare: 1/800 sek och ISO 320. Det är ett högt ISO för att fotografera i solljus men jag var ute efter att ha riktigt kort slutartid för att frysa det som hände i bilden. Men jag ville inte ha högre ISO eftersom jag ville undvika brus i bilden.

   

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>