• Fotosöndag Tema: Gammal

  No Comments.

  The treeSista Fotosöndag innan uppehållet för sommaren. Jag brukar alltid vara extra noga med att vara med innan uppehållet. Vet egentligen inte varför men det skulle kännas dumt att missa sista chansen på ett bra tag att vara med. Måste säga att jag är mer nyfiken på nästa tema som alltid brukar vara något som man har hela sommaren på sig att fotografera till. Första året jag var med så tänkte jag på det hela sommaren och hade massor av bilder att välja mellan. Förra året tog jag bilder sista veckan till temat. Ska bli spännande att se hur det blir i år.

  Veckans tema är gammal. Jag brukar alltid direkt få någon idé när jag läser temat. Denna gång var det enda jag kunde tänkt på gamla människor. Har inte så många som jag känner här nere så den idén la jag rätt snabbt på hyllan. Det finns ett gammalt Rådhus i Sölvesborg som är ett vackert hus. Tänkte åka dit för att ta ett panorama på det. Måste säga att den bilden var aktuell redan på förra temat som var panorama. Men den har jag inte tagit än. Sen kom jag och tänka på mitt träd.

  Mitt och mitt är väl att ta i. Men jag har passerat trädet som flera gånger där det står efter E22:an. Varje gång jag har åkt förbi så har jag tänkt att jag måste fotografera det där trädet. I våras och vintras tänkte jag att jag skulle skynda mig innan det fick löv. Men det kom aldrig några löv så jag har helt enkelt tänkt att jag tar det någon gång när jag ändå åker förbi. Men efter lite tankar fram och tillbaka så passade det utmärkt till temat.

  Jag passade på att åka ut i gyllene timmen för att fotografera för att få ett himla vackert ljus. Men eftersom jag ville ha mer drama i bilden så valde jag att under exponera bilden (-2) rätt mycket direkt i kameran. Hade hoppats på en himmel med dramatiska moln med men det är svårt att beställa. I Lightroom har jag jobbat lite med bilden med. Gjorde gräset lite ljusare och några delar av trädet lite ljusare igen. Jag ökade även kontrasten i bilden för att trädet skulle komma mer till sin rätt.

  Jag tog som vanligt bilden med min Nikon D7100 och hade mitt 18-200 objektiv på. Bländaren ställdes till f/5,0 och slutaren till 1/4000 sek. Valde att ställa in ISO till 160 för jag ville undvika brus i bilden. Zoomen blev 70 mm eftersom jag ville att trädet skulle täcka nästan hela bilden. Jag ville ha lite himmel som bakgrund ovanför trädet samt lite gräs/äng som förgrund.

  Jag gjorde även en varmare variant av bilden i Lightroom av en bild där jag inte under exponerade direkt i kameran. Där försökte jag jobba lite mindre med drama och mer med att bilden skulle få en gammal känsla. Nedan kan ni därför se båda varianterna jag gjorde till temat.

   

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>