• Fotosöndag tema: Oskarpt

  1 Comment.

  Too much will give you blurred eyesDet finns en klassisk omskrivning som lyder ”Ser du stjärnan i det blå, ta en sup så ser du två…” och det var i den som jag landade lite i när jag tolkar veckans fotosöndag tema oskarpt. Gissningsvis så kommer de flesta ha gjort tolkningen att motivet i sig ska vara oskarpt och det var även där jag började mina tankar.

  Mina första tankar kring veckans tema landade i att göra en människa eller något motiv oskarpt. Tänkte även en sväng kring att fotografera lampor och få en härlig bukeh som är oskarp. Men det slog mig rätt snabbt att jag ville göra något annorlunda. Vad får oss oskarpa lät tankegången då. Alkohol eller droger kom till mig då. Enklare att avbilda alkohol och frågan gick över hur jag skulle avbilda det. En tanke var att fotografera någon som spelar onykter och ser riktigt dimmig ut. Men då gäller det att ha någon som ställer upp. Har inte direkt tillgång till några modeller så jag fick snällt tänka vidare.

  Till sist bestämde jag mig för att avbilda en drink eller dryck i alla fall. Först tänkte jag whiskey eller cognac som skulle hällas upp i ett glas. Insåg snabbt att det är en bild som jag i så fall lånat av Patrik. Anledningen till varför jag tänkte just på dessa spritsorter var att de skapar naturligt en kontrast eftersom det är färgad sprit. Men jag fick tänka vidare.

  Till sist så bestämde jag mig för en Gin and tonic. Jag ville ha gin flaskan med på bilden men samtidigt som jag hällde upp. Så jag fick hälla upp tonic i glaset som skapar härligt bubblor i glaset. Jag prövade på flera olika vinklar, med olika objektiv. bilder under upphällning, precis efter upphällning och när det är upphällt. Jag ville fånga rörelsen i bilden och valde därför att använda ett högre ISO än vad jag skulle ha gjort normalt. Ljuset skapade jag genom att sätta upp en provisorisk studio på köksbordet och lät förmiddagens solljus skina in genom fönstret. Sen hade jag taklamporna tända i taket med.

  Men jag valde till sist efter lite råd för denna bild. Jag tycker om den för att skärpedjupet kommer fram i bilden och att bubblorna blir väldigt framträdande. Fokus ligger också i bilden på glaset och bubblorna.

  Bilden är tagen med min Nikon D7100 med mitt fasta 50mm objektiv. Inställningarna blev slutare: 1/1600 sek, bländare: f/5.0, ISO: 350 och så zoom: 50mm av naturliga skäl.

  Edit: Ni kan läsa mer kring bilden och tankarna kring den i inlägget Gin and tonic fotograferingen där delar jag med mig av de bilder som inte blev utvalda denna gång.

 • One Response so far.

  1. […] är bättre än de andra så har jag ibland lite problem att välja. När jag valde bild till temat oskarpt hade jag problem som var så stora att jag fick rådgöra lite med andra. Faktum är att just denna […]

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>