• Fotosöndag tema: Vinklar

  No Comments.

  Point of viewFör ovanlighetens skull så var det faktiskt min första idé som blev till veckans tolkning av Fotosöndags tema. Denna veckan är temat vinklar och min tolkning är synvinkel eller point of view. Dock var det inte jag som skulle vara modell i min första idé och inte heller Hanö eller dess fyr som skulle vara målet med bilden. Grundtanken var att jag skulle ha en modell som tog ut sin synvinkel på flera vinklar. Men min meta tanke försvann när min modell blev sjuk.

  Som tema är vinklar roligt. Jag tänker nu på att vi som fotograferar och postar våra vilde på Fotosöndag vinklar eller tolkar de teman som vi får varje vecka. Men jag hade egentligen rätt svårt att få någon idé denna vecka för jag tyckte det var lite klurigt. Att jag dessutom var på tjänsteresa i huvudstaden under två dagar underlättade inte möjligheterna att fundera fram en bra idé. Men när jag väl fick min idé så var det så självklart.

  När det var dags att ta bilden så plockade jag fram mitt stativ och tog mig bort till havet och den plats där jag vet att fyren på Hanö sprider sitt ljus. Jag ville få modellen, dvs mig själv att vara oskarp och att fokus skulle ligga på Hanö och fyrens ljus. Jag valde att ha auto-ISO denna gång för jag ville ha kort slutar tid och var därför osäker på vilket ISO som skulle bli bäst. Att bilden blir kornig på högt ISO var något som jag var beredd på och som jag justerade efteråt i Lightroom. Eftersom händerna är oskarpa så funderade jag ett tag på om jag inte justerat kornigheten för mycket men jag har kommit fram till att det är oskärpan på händerna som ger det intrycket. Eftersom jag ville ha med fyrens sken så satte jag igång den automatiska serie tagningen så att jag skulle bli klar snabbare. Osäkerheten hade varit för stor om jag haft fördröjning på och hade antagligen fått stå flera timmar vid fyren. Ville att solens sista strålar skulle lysa på himlen även fast de inte syns påverkar de bilden. Det är möjligt att jag hade haft fördröjningen istället om jag nu bara hade kunnat hitta min fjärrkontroll som jag förlagt.

  Jag såg först den här bilden som svartvit i mitt huvud men jag insåg direkt när jag konverterade den att himlen och havet flöt ihop så att det inte blev någon konstrast. Så färg fick det bli. Jag vet inte riktigt varför men jag tycker om när bilder med människor är svartvita. Men det är klart det finns helt otroliga färgbilder på människor med. Och nu när jag sitter här och skriver denna post slår det mig att det är nog mest streetphoto som jag tycker blir bäst svartvitt.

  Jag tog bilden med min Nikon D7100 för dagen monterad på mitt Manfrotto stativ. Som jag tidigare nämnt hade jag auto-ISO vilket gjorde att ISO landade på höga ISO:6400, slutartid: 1/8 sek, bländare: f/5,0, zoom 34mm.

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>